Maths Östberg i samarbete med
Skräddrabo Bygdegårdsförening

Finnskogsmuseet vid Bygdegården i Skräddrabo ligger 2,5 mil söder om Alfta/Edsbyn samt 7,5 mil norr om Falun.

Museet startades 1986 av Finn Rideland och Maths Östberg. Målsättningen och ambitionen har varit att samla information och material om finnskogsregionerna i Sverige och Norge. Finnskogsmuseet i Skräddrabo är idag det enda tvärskandinaviska med skogsfinsk kultur som tema.

Museet har en inomhusutställning med drygt 300 föremål, lika många foton samt kartor från de olika finnbygdsområdena. Materialet sträcker sig från Tiveden i söder till lappmarken i norr, från de norrländska kustlandskapen i öster till Norge i väster.

Finnskogsmuseet har också en av de största skogsfinska bok- och artikelsamlingarna. I referensbiblioteket finns c:a 4 000 böcker och häften samt c:a 3 000 småskrifter som behandlar skogsfinnarna. Där finns även litteratur från och om Finland, Delaware, Tornedalen samt Finnmark. Finnskogsmuseet har också videofilmer om finnkultur samt musikkassetter/-skivor.

Finnskogsmuseet hälsar dig välkommen som gäst! Jag ordnar guidade visningar i museet eller i de omgivande finnmarkerna. Jag ordnar också skräddarsydda finnskogskurser efter önskemål. Du väljer kurslängd, innehåll och prisläge. Det går även bra att boka mig för kurser eller föreläsningar i din egen finnbygd. Jag har besökt och studerat de flesta finnbygderna i Skandinavien och kan erbjuda olika föredrag med finnbygdsanknytning.

Väl mött i finnskogen!

Maths Östberg